top of page
Search
  • tanjazuvela

Dilema: najprej lektorirati ali oblikovati diplomsko nalogo?

Mentor je odobril vašo diplomsko nalogo, zdaj jo morate samo še lektorirati in tehnično oblikovati, da bo urejena po navodilih fakultete in pripravljena za tisk. Priporočljivo je, da se najprej lotite lektoriranja in šele nato oblikovanja, saj bo tako možnost oblikovnih napak najmanjša.


Velika večina fakultet zahteva lektoriranje zaključnih nalog s strani lektorja, ki ima izobrazbo diplomirani slovenist ali profesor slovenščine. Lektor mora predložiti kopijo svoje diplome in podpis. Priporočljivo je, da se odločite za lektorja, ki ima izkušnje z lektoriranjem diplomskih nalog.


Lektoriranje in tehnično oblikovanje diplomskih nalog
Delo zaupajte izkušenemu lektorju.

Druga pomembna stvar je tehnično oblikovanje. Vsaka fakulteta zahteva, da so njena zaključna dela enotnega izgleda, kar dosežemo z upoštevanjem tehničnih navodil za oblikovanje posamezne fakultete. Marsikateri študent pri tem poišče zunanjo pomoč, saj ni vešč uporabe programa Microsoft Word. Izjemno pomembno je tudi pravilno navajanje virov in sklicev, pri čemer moramo slediti izbranemu znanstvenemu aparatu posamezne fakultete (npr. APA, Chicago). Tudi to študentom velikokrat povzroča preglavice, zato poiščejo zunanjo pomoč.


Zdaj pa se znajdemo pred dilemo: ali nalogo najprej poslati lektorju ali tehničnemu oblikovalcu? Izkušnje kažejo, da je najbolj optimalno, če je naloga najprej lektorirana in šele nato tehnično oblikovana. Če je v obratnem vrstnem redu, se lahko namreč zgodi, da lektor nehote in nevede nekoliko spremeni oblikovno podobo naloge. Na primer, lahko po nesreči izbriše kakšen prelom, ali se zaradi popravkov spremeni količina teksta na strani, kar vpliva na postavitev strani. Idealno je torej, da tehnični oblikovalec zadnji dobi nalogo "v roke", saj on ne posega v vsebino, ampak jo samo oblikovno uredi in pripravi nalogo za tisk.


Tehnično urejanje diplomskih nalog
Tehnično oblikovanje naj steče po lekturi.

In kaj storiti, če lektoriranja ni možno izpeljati pred oblikovanjem? V tem primeru se z oblikovalcem dogovorite, da mu po lekturi pošljete nalogo še enkrat v predogled, da pregleda, če je vse tako, kot mora biti. V vsakem primeru naj bo oblikovalec zadnji, ki nalogo pošlje vam.


Naša storitev zajema tehnično oblikovanje in lektoriranje diplomskih nalog. To pomeni, da vam uredimo lektoriranje in tudi urejanje v Wordu (ter po želji urejanje virov). Ne bo vam treba iskati lektorja in oblikovalca, saj vam ponujamo vse na enem mestu.


Avtorica: Tanja Žuvela


55 views0 comments

Comments


bottom of page