top of page
Search
  • tanjazuvela

Urejanje diplomske naloge: izognite se tej nočni mori (3 napake)

Naj se oblikovanje diplomske oz. magistrske naloge ne sprevrže v nočno moro zaradi katere od teh treh napak, ki na videz morda niso tako velike, njihovo popravljanje pa vas lahko stane ogromno časa in energije.



#1 Napačni robovi ali format


Zamislite si, da ima vaše zaključno delo zapleteno strukturo, na primer veliko obširnih tabel, diagramov ali podobnih elementov, ki ste jih komaj "spravili skupaj" v urejeno obliko. Ko mislite, da je že vse finalizirano, pa ugotovite, da imate napačno izbran format strani (torej ne A4) ali pa napačno postavljene robove.


Že majhna sprememba v popravku robov vam lahko popolnoma zamakne vse elemente in zapletene strukture, ki ste jih tako srbno oblikovali, zato morate še enkrat začeti vse od začetka.


Priporočam vam, da pred začetkom urejanja dokumenta najprej vedno poskrbite za postavitev strani z izbiro pravilnega formata in zahtevanih robov.


#2 Ročno vnašanje sprotnih opomb


Če vaša fakulteta predvideva navajanje virov oz. sklicev z uporabo funkcije sprotne opombe, je predvidevati, da bo v vaši nalogi veliko sprotnih opomb. Če niste vešči uporabe te funkcije, se tega nikar ne lotite "ročno", saj si dela ne boste olajšali, temveč močno otežili. Z ročnim pisanjem opomb namreč izgubite vsakršno možnost njihovega avtomatskega posodabljanja. Če boste morali med dve opombi vriniti novo ali pa eno izmed njih izbrisati, se vam številke ne bodo avtomatsko posodobile. Predstavljajte si, da imate v nalogi več sto sprotnih opomb - zagotavljam vam, da jih s takšnim pristopom ne boste uspeli obvladati.


Podobno se vam lahko zgodi, če "na roke" pišete kazalo, kar pomeni, da se vam dodajanje novih naslovov, novo številčenje ter spremembe v straneh ne bodo avtomatsko posodabljale v kazalu. Vendar pa je ta težava relativno lažje obvladljiva, kot če imate v nalogi npr. blizu tisoč ročno vnesenih sprotnih opomb.


Priporočam vam, da se takšnega "ročnega dela" izogibate in se, če nimate dovolj znanja za uporabo avtomatskih funkcij Worda, obrnete na kompetentno osebo za pomoč.



#3 Neustrezno oblikovane tabele


Če so v nalogi obširne tabele, sestavljene samo ali pretežno iz besedila, včasih koga zapelje v to, da tabel ne razdeli na vrstice, temveč samo na stolpce. Ker mora biti besedilo tudi vodoravno smiselno poravnano, pa to "doseže" z uporabo serije praznih odstavkov (s pritiski na Enter). Ob morebitnem dodajanju novega besedila se obstoječe besedilo začne zamikati in ni več smiselno poravnano po vrsticah.


Vedno se držite tega, da besedilo v tabeli smiselno razdelite tudi na vrstice in nikakor ne samo na stolpce. Če tehnična navodila fakultete predvidevajo, da črte v tabeli niso vidne, jih najprej vseeno naredite, potem pa samo odstranite njihovo vidnost. Tako bodo vaše vrstice vedno pravilno poravnane.


Avtorica: Tanja Žuvela




33 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page