top of page
Search
  • tanjazuvela

Temu se izognite, ko urejate diplomsko nalogo v Wordu

Za tehnično urejanje diplomske, magistrske, seminarske naloge ali doktorske disertacije uporabljamo Microsoft Word, vendar marsikdo programa ne obvlada dovolj dobro. Tu so pogoste napake, ki se jim velja izogniti pri urejanju dokumentov v Wordu nasploh.


V tem blogu boste izvedeli:


Microsoft Word tehnično oblikovanje diplomskih nalog in lektoriranje
Majhni namigi, kako izboljšati delo v Wordu, vam lahko veliko pomagajo.

Napaka št. 1: uporaba tipke "Enter" namesto prelomov


Radi bi začeli pisati novo poglavje na novi strani. Kaj storiti? V praksi se zgodi, da se pisec besedila pomakne na naslednjo stran kar s pritiski tipke "Enter", s čimer ustvari prazne vrstice. Ta način ni priporočljiv, ker se v primeru, da se vsebina naloge kasneje spremeni (npr. dodamo besedilo, spremenimo velikost slike), naslov na naslednji strani ne bo več začel na vrhu, ampak se bo zamaknil proti sredini strani ali celo skočil na dno prejšnje strani. Skratka, način s pritiski na "Enter" nam ne daje nobene garancije, da se bodo glavni naslovi začenjali na vrhu strani. Izgled celotnega dokumenta se nam lahko poruši.


Rešitev: naslove, za katere želimo, da se pojavljajo na vrhu strani, vedno "fiksiramo" z uporabo preloma strani (Ctrl + Enter). Zahvaljujoč prelomu se naslov ne bo več premikal, tudi če bomo v nalogo dodali ali iz nje izbrisali veliko teksta, slik, preglednic ...


Tehnično urejanje diplomske naloge v Wordu
Na levi so uporabljeni pritiski na tipko Enter, na desni pa je prikazan pravilen način za začetek poglavja na novi strani - to je uporaba preloma strani.

Napaka št 2: "Kreativno" oštevilčevanje strani namesto rabe odsekov


V večini diplomskih in magistrskih nalog ter doktorskih disertacij morajo biti začetne strani oštevilčene z rimskimi, od Uvoda do konca pa z arabskimi številkami.


Če študent tega ne zna nastaviti v Wordu, se včasih znajde na "kreativne" načine, ki pa niso priporočljivi. Eden od njih je "ročno" vpisovanje številk strani, kar pomeni, da na dno vsake strani v dokumentu ročno natipka številko. Včasih pa študent avtomatsko oštevilči dokument, vendar ne zna nastaviti pravilnega poteka števil (npr. Uvod se začenja s 5 namesto z 1). To potem "reši" tako, da napačne številke prekrije z belimi kvadratki, kamor ročno vpiše pravo številko. Tema dvema načinoma se vsekakor izognite. Če bi karkoli dodajali v tak dokument, bi imeli veliko dela s popravljanjem vseh številk. In pri dolgih dokumentih to postane "misija nemogoče". Težave bi imeli tudi pri avtomatskem kazalu vsebine, slik, preglednic ...


Rešitev: na dno strani, ki se nahaja pred Uvodom, vstavite prelom odseka (Postavitev -> Prelomi). Ker se mora Uvod začenjati na lihi strani, izberite prelom "Liha stran". Dvakrat kliknite v nogo Uvoda. V zavihku zgoraj se odpre opcija "Poveži s prejšnjim". Trenutno je označena, vendar ne sme biti, zato jo izklopite (ne sme biti sivo obarvana), kot prikazuje spodnji video. Zdaj sta odseka ločena in prvo sekcijo lahko označite z rimskimi številkami, drugo od Uvoda dalje pa z arabskimi.



Napaka št. 3: Neenakomerno razširjanje in ožanje slik


Če imate v svoji diplomski nalogi slike, je pomembno, da te estetsko izgledajo. Če sliko nepravilno povečamo ali pomanjašmo z vlečenjem miške, ji lahko deformiramo proporce (razmerja). Slika lahko izpade preveč razširjeno ali sploščeno:

Oblikovanje diplomske naloge in slik v Wordu
Izognite se ožanju in razširjanju slik z vlečenjem miške.

Rešitev: ob vlečenju z miško istočasno držite pritisnjeno tipko "Shift" (puščica, ki kaže navzgor). Sliko boste lahko povečali ali pomanjšali, pri tem pa bo ohranila svoja razmerja:


Napaka št. 4: Slike ali tabele gledajo izven robov strani


Kaj bi popravili na spodnji sliki? Tabela in slika obe segata čez desni rob strani (v sivo območje). Pri vstavljanju tabel, slik, grafov moramo paziti, da se elementi nahajajo znotraj robov in ne segajo čez. Robovi namreč ne zamejujejo le besedila, ampak tudi vse ostale elemente. Prelistajte katero koli knjigo in opazili boste, da nobena grafika nikoli ne sega izven roba besedila.


Tehnično urejanje diplomske naloge
Tabela in slika segata čez rob.

Rešitev: Slike ustrezno pomanjšajte z metodo, opisano v prejšnji točki, pri čemer bodo ohranile proporce. Za zmanjševanje tabel pa se lahko poslužujete naslednjega načina: označite tabelo in z desno miškino tipko kliknite na kvadrat s puščicami, ki se pojavi nad levim zgornjim robom tabele. V meniju, ki se odpre, izberite Samoprilagodi -> Samodejno prilagodi oknu. Tabela bo tako segala točno od roba do roba besedila.


Morda boste potrebovali nekaj poskusov, a z nekaj vaje vam bo uspelo odpraviti zgornje napake. Če vam delo v Wordu povzroča preglavice, mi lahko pišete na oblikovanje.diplomske.naloge@gmail.com in pomagala vam bom pri urejanju in oblikovanju vaše seminarske, diplomske, magistrske naloge, doktorske disertacije ali katerega koli dokumenta v Wordu.


Avtorica: Tanja Žuvela

66 views0 comments
bottom of page